Peste 1 milion dintre vârstnicii României trăiesc singuri, mulți dintre aceștia fiind afectați de probleme de sănătate sau de lipsuri materiale.
Pentru ei, sărbătorile nu înseamnă fericirea reunirii familiale, mese îmbelșugate sau liniște sufletească. Fundația Regală Margareta a României este alături de seniorii care se confruntă cu situații dificile de viață, care fac parte din programele Fondul pentru Vârstnici, Telefonul Vârstnicului și Generații, prin livrarea de pachete de ajutor, tichete de masă sau meniuri pentru cei cu venituri reduse, dar și prin activități de socializare menite să le aducă bucurie.
În preajma sărbătorilor de Paște, 100 de seniori din București, afectați de probleme de deplasare ori singurătate, primesc acasă pachete ce conțin cozonaci, alimente și produse igienico-sanitare, iar 50 de seniori din țară cu un trai precar primesc tichete sociale în valoare de 200 lei. De asemenea, 200 de vârstnici din comunele județului Cluj beneficiază de pachete de ajutor distribuite de Dorcas Aid România. Acțiunile de solidaritate se desfășoară cu implicarea a 35 de voluntari, dornici să vină în sprijinul celor care nu mai au pe nimeni, prin livrarea pachetelor direct la domiciliul acestora.
Înțelegând că în topul problemelor vârstnicilor se numără lipsa unui interlocutor și sentimentul de singurătate, cu ocazia Paștelui, persoanele vârstnice înscrise în serviciul de alinare a singurățății al liniei Telefonul Vârstnicului au fost invitate la o masă de socializare, iar vârstnici vulnerabili din Gherla au participat la un hobby-group, alături de refugiați ucrainei, pentru a pregăti ouă roșii. Și la Centrul Generații din București, seniorii voluntari au avut parte de mici bucurii culinare și activități creative intergeneraționale. Pentru mulți dintre vârstnici, acest tip de interacțiuni sunt ocazii rare și le oferă sentimentul cald al unei familii. Participanții se bucură din plin de fiecare moment de socializare, chiar reușesc să își facă noi prieteni și spun cu recunoștință că îi ajută să uite de singurătate.
Acțiunile de ajutor material și de socializare contribuie la creșterea calității vieții seniorilor vulnerabili și redau demnitatea persoanelor aflate la o vârstă înaintată.
Persoanele sau companiile care doresc să se implice în susținerea vârstnicilor, o pot face astfel:
- prin SMS cu textul SINGUR la 8844 cu donație lunară de 2 Euro;
- prin redirecționarea a 3,5% din impozit, completând formularul 230;
- prin sponsorizare din impozitul pe profit.